Πως να μεγαλώσεις ένα δημιουργικό παιδί... Κίνηση πρώτη, αφησέ το!


Διάβασα σήμερα το άρθρο αυτό στις New York Times και με έπιασε ένας προβληματισμός.
Προβληματίστικα γιατί δεν ξέρω τελικά σε ποιά από τις 2 κατηγορίες γονέων ανήκω. Σε αυτή που αφήνουν τα παιδιά τους να γίνουν δημιουργικά μυαλά ή σε αυτούς που κατευθύνουν τα παιδιά τους και τα κάνουν ρομποτάκια χωρίς ίχνος δημιουργικής σκέψης;

Επειδή μπορεί και να βαρεθείς να διαβάσεις το άρθρο, είναι στα αγγλικά, θα σου πω το κεντρικό νόημα. Αυτό που λέει λοιπόν είναι στην ουσία ότι οι σύγχρονοι γονείς έχουν χάσει την μπάλα. Γιατί στην προσπάθεια τους να εφοδιάσουν τα παιδιά τους με όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, ξεχνούν την έννοια του αυθορμητισμού ο οποίος είναι άρρικτα συνδεδεμένος με την δημιουργικότητα.

What holds them back is that they don’t learn to be original. They strive to earn the approval of their parents and the admiration of their teachers. But as they perform in Carnegie Hall and become chess champions, something unexpected happens: Practice makes perfect, but it doesn’t make new.

Το πρόβλημα είναι ότι η αυθεντικότητα των παιδιών, καταπατάτε από την ανάγκη για επιβεβαίωση και έγκριση από τους γονείς τους και τους δασκάλους τους. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα παιδιά όσο εκπαιδεύονται σε κάτι μπορούν να γίνουν πρωταθλητές σε αυτό, να γίνουν τέλειοι. Όμως σίγουρα ένα πράγμα δεν θα καταφέρουν, να δημιουργήσουν κάτι νέο και ίσως και καλύτερο από αυτό που μαθαίνουν με τόση μανία και προσύλωση.

Innovation my friends!

Κάνε σήμερα κιόλας ένα κοινωνικό πείραμα με το παιδί σου. Μάζεψε του όλα τα βιβλία και τα παιχνίδια από το δωμάτιό του και άφησε του δύο άσχετα αντικείμενα. Να είσαι σίγουρη ότι όχι μόνο θα βρει ενδιαφέρον σε αυτά τα δύο αντικείμενα, αλλά θα κάτσει και αρκετή ώρα να ασχοληθεί με αυτά, μετατρέποντας τα σε παιχνίδια.

Τα παιδιά γεννιούνται δημιουργικά και ελεύθερα. Γιατί τα μετατρέπουμε σε δυστυχισμένους ενήλικες με έλλειψη φαντασίας; 

The gifted learn to play magnificent Mozart melodies, but rarely compose their own original scores. 

Το παιδί σου θα γίνει ένας νέος Μότσαρτ εάν το αφήσεις να ανακαλύψει την κλήση του στην μουσική και όχι αν το μάθεις από τα 4 όλες τις συμφωνίες του Μπετόβεν.

Πως μπορεί λοιπόν να γίνει ένα παιδί δημιουργικό;

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά οικογενειών με πολλούς κανόνες συνήθως μεγαλώνουν σε ενήλικες με λιγότερη δημιουργική σκέψη, σε αντίθεση με οικογένειες παιδιών που οι κανόνες στο σπίτι ήταν λίγοι και απλοί. Οι γονείς αυτών των παιδιών στην ουσία τους βοήθησαν να φτάσουν την τελειότητα και την επιτυχία μέσα από ένα πολύ σημαντικό παράγοντα... δείχνοντας τους την χαρά της δημιουργίας, της δουλειάς και του κόπου...

Το τόσο ενδιαφέρον άρθρο καταλήγει με μία συμβουλή προς τους γονείς:
You can’t program a child to become creative. Try to engineer a certain kind of success, and the best you’ll get is an ambitious robot. If you want your children to bring original ideas into the world, you need to let them pursue their passions, not yours.

Το παιδί σου δεν μπορείς να το προγραμματίσεις να γίνει δημιουργικό. Και αν το προσπαθήσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις ένα φιλόδοξο ρομπότ! Αν θέλεις το παιδί σου να είναι ο επιστήμονας της νέας εποχής, άφησε το να ανακαλύψει τα ταλέντα του και τα ενδιαφέροντα του... όχι τα δικά σου!

Καλό απόγευμα!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διάσημες νονές- Διάσημοι νονοί- Τυχερά βαπτιστήρια

Κεφάλαιο "Παιδικός Σταθμός" ή απλά ένα χάος στο κεφάλι μας;

Αργά και σταθερά