Παραμύθια!

Πόσο σημαντικό είναι να διαβάζεις στο παιδί σου παραμύθια;


Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ανάγνωση παραμυθιών με το παιδί σου είναι μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες που πρέπει να εντάξεις στην καθημερινότητα σου.

Πολλοί είναι οι γονείς που διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους, αλλά γύρω στην ηλικία των 7 ετών σταματούν, εφόσον τα παιδιά τους μπορούν να διαβάσουν μόνα τους. Τα παιδιά με την σειρά τους σταματούν να διαβάζουν, θεωρώντας ότι μεγάλωσαν, και ότι τα παραμύθια είναι μόνο για μικρά παιδιά. Πολλές έρευνες όμως λένε ότι η ανάγνωση παραμυθιών μαζί με το παιδί σου δεν θα πρέπει να σταματά σε αυτές τις ηλικίες και τόσο απότομα.

Εκτός βέβαια από τις έρευνες, σημαντικές προσωπικότητες έχουν μιλήσει κατά καιρούς για την αξία των παραμυθιών. Ένας από αυτούς είναι ο Αϊνστάιν, ο οποίος κάποτε ρωτήθηκε από μία μητέρα τι θα μπορούσε να κάνει για να προετοιμάσει καλύτερα το πεντάχρονο παιδί της για το σχολείο και τη ζωή. 

Εκείνος, ήρεμος και χαμογελαστός, απάντησε: «Να του λέτε παραμύθια, δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο. Μονάχα παραμύθια. Πάρα πολλά παραμύθια».

Η ανάγνωση παραμυθιών είναι ένα πολύτιμο δώρο που πρέπει να χαρίσεις στο παιδί σου. Με το δώρο αυτό το παιδί σου θα αναπτύξει την φαντασία του, θα μπορέσει να εκφράσει μέσω του διαλόγου τους φόβους και τις σκέψεις του, θα μάθει να λύνει προβλήματα, θα μάθει πως είναι η δομή μιας ιστορίας, θα μάθει το ηθικό δίδαγμα της κάθε ιστορίας που διαβάζει, θα μάθει την παγκόσμια γλώσσα των παραμυθιών, θα το προετοιμάσει για τις δυσκολίες της ζωής...και άλλα τόσα!

Φτάνοντας λοιπόν στο πρακτικό κομμάτι, θα μου πεις.... την ώρα που βάζω το παιδί μου για ύπνο, το μόνο που θέλω να κάνω είναι να κλείσω τα φώτα και να του πω καληνύχτα.

Μην ανησυχείς καθόλου, όλοι μας έχουμε τις ημέρες που απλά δεν μπορούμε, έχουμε όμως και τις μέρες που είμαστε πιο ξεκούραστοι. Όπως και να έχει, εσύ σαν μάνα ή πατέρας που θέλεις το παιδί σου να κερδίσει όλα τα παραπάνω, προσπάθησε τα εξής:


  • Αν δεν μπορείς να διαβάσεις το παραμύθι, μπορείς να βάλεις να ακούσει ένα!
  • Προσπάθησε το παιδί σου να έρθει σε επαφή με το βιβλίο από πολύ μικρή ηλικία. Στην αρχή θα το φάει, μετά θα το σκίσει, καθώς περνούν τα χρόνια θα έρθει και η στιγμή που θα κάτσει δίπλα σου και θα σε ακούσει να του διαβάζεις τον πινόκιο!
  • Διάλεξε παραμύθια που ταιριάζουν με την ηλικία του παιδιού σου. Ένα παιδί 2 ετών δεν μπορεί να παρακολουθήσει μία μεγάλη ιστορία. Αντίθετα, θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον ένα βιβλίο που έχει μία σύντομη ιστοριούλα, συνήθως γραμμένη με ομοιοκαταληξία.
  • Τοποθέτησε τα παραμύθια και όλες τις ιστοριούλες που θέλεις να διαβάσει στο παιδί σου σε σημείο εύκολα προσβάσιμο από αυτό.
  • Μην ξεχνάς ότι το παραμύθι γίνεται πιο ενδιαφέρον όταν μπαίνεις στο ρόλο των πρωταγωνιστών και "παίζεις" τους ρόλους αυτούς χρησιμοποιώντας διαφορετικές φωνές.
  • Δεν είναι απαραίτητο το παραμύθι να το διαβάσεις στο παιδί σου, λίγο πριν κοιμηθεί. Πολλές μαμάδες ή μπαμπάδες επιλέγουν να διαβάζουν παραμύθια με τα παιδιά τους, άλλες ώρες μέσα στην ημέρα, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου λάθος!
  • Μην ξεχνάς ότι δεν είναι όλες οι ιστορίες ενδιαφέρουσες για το παιδί σου. Αν δεις ότι δεν σε προσέχει, ή γενικά δεν δείχνει ενδιαφέρον, μην το πιέζεις. Πρότεινέ του να αλλάξετε ιστορία ή απλά κλείσε το βιβλίο και προσπάθησε αργότερα!
  • Να έχεις πάντα στο νου σου ότι δεν υπάρχει παιδί που να μην του αρέσει να διαβάζει παραμύθια, πόσο μάλλον με την μαμά ή τον μπαμπά του αγκαλιά :)




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κεφάλαιο "Παιδικός Σταθμός" ή απλά ένα χάος στο κεφάλι μας;

Αργά και σταθερά

Οι πρώτες μέρες...