Μαμά, θα γίνει πόλεμος;



Όπως γνωρίζεις, τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν έχουν καλύτερη αντίληψη των πραγμάτων. Εφόσον τα παιδιά είναι σε θέση να μπορούν να εκφράσουν τις απορίες τους ή τις σκέψεις τους, μία από αυτές μπορεί να είναι και η ερώτηση:
 

"Μαμά, θα γίνει πόλεμος;"

Πόσο μάλλον τον τελευταίο καιρό, όπου παντού, στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα ακόμα και στις μεταξύ μας συζητήσεις, δεν ακούς τίποτα άλλο παρά μόνο την λέξη ΠΟΛΕΜΟΣ.

Ένα παιδί, έχει διδαχθεί, είτε από το σχολείο, είτε από το σπίτι του, κάποιες εισαγωγικές πληροφορίες για τον πόλεμο και την ειρήνη. Γνωρίζει ήδη ότι ο πόλεμος είναι κάτι κακό. Γνωρίζει επίσης ότι η ειρήνη είναι το αντίθετό του, και ότι είναι μία αξία τόσο σημαντική, που οι άνθρωποι κάποιες φορές πρέπει να πολεμήσουν για να την αποκτήσουν.

Για εμένα, ως μαμά είναι σημαντικό να βοηθήσω τις μικρές μου κόρες να καταλάβουν τι είναι ο πόλεμος, να τους το εξηγήσω με απλά και κατανοητά λόγια, αλλά κυρίως να τους κάνω να αισθανθούν την ασφάλεια που επιβάλλεται ένα παιδί, τόσο μικρό να αισθάνεται. 

Το ερώτημα είναι πως το καταφέρνεις αυτό; Θα σε συμβούλευα λοιπόν:

Να αφήσεις το παιδί σου να εκφράσει αυτό που σκέφτεται, χωρίς να προσπαθήσεις να το αποσιωπήσεις ή να αλλάζεις κουβέντα όταν σε ρωτάει κάτι σχετικό. Είναι σημαντικό το παιδί να λύσει στο μυαλό του ό, τι απορία μπορεί να "καρφωθεί" στο μικρό και αθώο μυαλουδάκι του.

Να προσπαθήσεις να προσέξεις οι συζητήσεις με τους μεγάλους, στις οποίες το παιδί σου είναι παρών, να μην περιέχουν σενάρια καταστροφολογίας και έντονες εκφράσεις ανασφάλειας, φόβου και αβεβαιότητας. Το παιδί σου μπορεί να είναι λίγο πιο εκεί και να παίζει, αλλά, πίστεψε με, σε ακούει!

Να μην έχεις όλη την ώρα ανοιχτή την τηλεόραση, που δυστυχώς παρουσιάζει τα γεγονότα αρκετά δραματικά. Ειδικά εάν δεν έχεις συζητήσει με το παιδί σου από πριν για την κατάσταση που επικρατεί, το άκουσμα και μόνο της λέξης πόλεμος, μπορεί να του δημιουργήσει έντονα συναισθήματα ανασφάλειας.

Όπως ξέρεις, η ρουτίνα δημιουργεί ασφάλεια στα παιδιά, επομένως η ζωή σου και η καθημερινότητά σου πρέπει να συνεχιστεί όπως και πριν.

Επίσης δεν είναι καθόλου κακό να πεις στο παιδί σου ότι είσαι και εσύ προβληματισμένη με την κατάσταση και φυσικά ότι παρόλο που συμβαίνουν όλα αυτά, είσαι πολύ χαρούμενη που όλοι είσαστε καλά και που νιώθεις τόσο ασφάλεια στο σπίτι σου.

Μην προσπεράσεις σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σου έχει επηρεαστεί πολύ από αυτά που ακούει ή βλέπει, όπως η νυχτερινή ενούρηση ή οι εφιάλτες. Τότε, δεν υπάρχει λόγος να αυτοσχεδιάζεις. Πρέπει να συμβουλευτείς έναν άνθρωπο που ξέρει να σε καθοδηγήσει και ο οποίος δεν είναι άλλος από έναν καλό παιδοψυχολόγο!

Τέλος, τι πιο ωραίο από το να διαβάσεις μαζί με τα παιδιά σου για τον πόλεμο και την ειρήνη:

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Thank you for your comment!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κεφάλαιο "Παιδικός Σταθμός" ή απλά ένα χάος στο κεφάλι μας;

Αργά και σταθερά

Οι πρώτες μέρες...